Man har ondt i halsen efter operationen, og derfor er det vigtigt at tage den smertestillende medicin, som man får ordineret, på de angivne tidspunkter. Smerterne tiltager ofte 4-7 dage efter operationen, hvorefter de fortager sig. Der er normalt færre smerter, hvis der kun er blevet fjernet en del af mandlerne. Smerterne er værre om morgenen, og det er der flere grunde til. Dels bliver barnet tør i halsen af ikke at synke noget hele natten, og dels er der er gået lang tid, siden barnet sidst tog smertestillende medicin. Det er mere behageligt at sove med hovedet lidt hævet om natten; hævelsen af slimhinden i området omkring operationsstedet bliver mindre, og det lindrer smerterne.
Tungen kan føles underlig de første par dage efter operationen, fordi den har været holdt nede med et særligt instrument under operationen for at gøre det nemmere at få adgang til mandlerne. Det bliver normalt bedre, hvis man kan få barnet til at bevæge tungen. Derfor er det også godt at få barnet til at spise og drikke. Man kan også godt få ondt i ørene, uden at der er infektion i ørene. Tyggegummi kan nogle gange lindre smerterne.
Efter operationen er det meget vigtigt at tage smertestillende medicin. Medicinen skal tages som angivet af lægen og på de angivne tidspunkter. Så virker den bedst. Sørg for at barnet spiser ca. 30-60 minutter efter, at han/hun har taget sin smertestillende medicin, fordi medicinen er mest effektiv på det tidspunkt. Børn får paracetamol som grundlæggende smertestillende medicin (f.eks. Pinex, Pamol, Panodil). Lægen vil muligvis vælge at ordinere yderligere/anden smertestillende medicin.
Køb smertestillende medicin i forvejen, så du har den klar, når du og dit barn kommer hjem efter operationen. Du kan købe paracetamol uden recept på apoteket og i mange andre forretninger. Du vil muligvis få brug for en recept for at kunne købe andre smertestillende midler. Hvis detbliver nødvendigt, vil du få recepten og den nødvendige vejledning af den læge, der er ansvarlig for behandlingen af dit barn.
Kvalme og opkastning er normalt, især den første aften efter operationen. Ofte er der gammelt blod i opkastet (det er mørkt), fordi der ofte løber blod ned i mavesækken under operationen. Kvalme og opkastning er normalt ovre dagen efter operationen.
Det er vigtigt, at du ansporer dit barn til at spise og drikke normalt. Hvis barnet er tør i halsen, har det typisk mere ondt end ellers. Giv barnet det, som han/hun ønsker at spise. Flydende, blød og kold mad er ofte bedst umiddelbart efter operationen. Mad der kan skrabe eller ridse svælget, bør undgås de første par dage.
Det varierer, hvor lang tid barnet bør blive hjemme. De fleste børn har brug for at være hjemme 10-14 dage.
Barnet behøver ikke holde sengen. Det er godt for barnet at være oppe, forudsat at det forholder sig roligt, også de første dage. Og der er ingen grund til at holde dit barn indendørs, hvis det føler sig frisk nok til at gå udenfor. Hvis det overhovedet er muligt, så undgå kontakt til forkølede personer.
De første 14 dage efter operationen bør barnet bør ikke have mulighed for at gøre noget, som kræver kraftig anstrengelse. Det er den tid, det normalt tager såret i halsen at hele fuldstændigt.
Mandlerne er en del af kroppens immunsystem. De sidder på begge sider af halsen og består af lymfevæv. Der er ikke noget, som tyder på, at operation af mandlerne påvirker risikoen for senere at få infektioner længere ned i luftvejene.
Operation af mandlerne er et hurtigt indgreb, som udføres i narkose.
Operationen kan udføres på to måder: Enten fjerner man hele mandlen - det er det mest almindelige, når operationen skyldes gentagne infektioner i svælget - eller også fjernes kun de dele af mandlen, der stikker ud og blokerer for vejrtrækningen.
Hvilken operationsmetode, der er den bedste, beslutter den øre-nære-hals-læge (otorhinolaryngolog), som skal gennemføre operationen. Beslutningen afhænger af, hvilke problemer barnet har på grund af sine mandler.
Ved operationen fjernes mandlerne ud gennem munden. Såret, der hvor mandlen tidligere var, bliver efterladt åbent, og der er normalt kun lidt blødning. Barnet er meget træt efter operationen og har brug for at sove.
Når børn bliver opereret på grund af forstørrede mandler, vurderer man også størrelsen af deres polypper (lymfoidt væv placeret i næsesvælget). Hvis polypperne er forstørrede, bliver de også fjernet. Dette ekstra indgreb medfører ikke ret meget ekstra ubehag for barnet.
En forælder/nært familiemedlem eller en ven kan ledsage barnet ind på operationsstuen og blive ved barnet, indtil det falder i søvn. Efter operationen bliver barnet bragt til opvågningsstuen, hvor en forælder/nært familiemedlem eller en ven igen kan være tilstede.
• Enhver brug af narkose er forbundet med risiko, men risikoen er meget lille, og der bliver gjort alt, hvad der er muligt for at sikre, at operationen foregår så sikkert som muligt.
• Desværre oplever enkelte patienter blødning, efter at de har fået mandlerne fjernet. Ofte standser blødningen af sig selv. Nogle gange er patienten dog nød til at vende tilbage til operationsstuen, så blødningen kan blive stoppet under narkose. Vent ikke — kontakt altid lægen, hvis der opstår blødning! Hvis det bløder meget ringes 112.
• Der bør ikke forekomme blødning i svælget, når barnet først er kommet hjem efter operationen. Hvis du bemærker nogen form for blødning, skal du straks kontakte lægen. Hvis det bløder meget ringes 112.
• Der er sår, der hvor mandlerne tidligere var. På sårene opstår der nogle grå-hvide lag. Det er et tegn på, at slimhinden heler, og lagene svarer til den sårskorpe, der dannes, når man får et sår på huden. Disse lag lugter nogle gange dårligt, og de kan give dårlig ånde. Lagene begynder at forsvinde efter ca. 7-10 dage. Der er risiko for blødning, indtil sårene er helet helt, og det kan tage op til tre uger.
• Barnet vil muligvis have lidt feber den første dag efter operationen, men det er ret almindeligt. Hvis barnet er påvirket af feberen, så kontakt jeres egen læge eller det sted operationen blev foretaget.
• Hvis den smertestillende medicin ikke er dækkende, er der risiko for, at barnet ikke drikker nok. Hvis det sker, så kontakt jeres egen læge eller det sted operationen blev foretaget.
Hvis du ikke allerede har modtaget en dato for dit barns operation, så vil du få besked pr. brev, e-boks, telefon eller e-mail.
Hvis dit barn bliver sygt, f.eks. får ondt i halsen eller bliver forkølet, så ring venligst på det nummer, der står på brevet med operationsdatoen. Det er muligt, at dit barns operation så skal udsættes.
I ugerne op til operationen bør barnet ikke tage smertestillende eller temperaturnedsættende medicin, som indeholder acetylsalicylsyre (f.eks. Aspirin, Magnyl, Treo) eller Ibuprofen (eksempelvis Ipren). Disse medikamenter kan øge risikoen for, at der opstår blødning under operationen. Hvis du er nødt til at give barnet noget smertestillende, så giv det paracetamol i stedet for (f.eks. Pinex, Pamol, Panodil) i denne periode.
Dit barn må spise indtil 6 timer før operationen. Derefter må dit barn drikke klare væsker indtil 2 timer før operationen, og de sidste 2 timer inden operationen må dit barn hverken spise eller drikke. Klare væsker er vand, saftevand, te, kaffe og frugtjuice uden frugtkød. Væsken måikke indeholde fedt, og hverken almindelig mælk, pulvermælk, vælling eller grødprodukter er tilladt.
Giv barnet et brusebad og vask dets hår aftenen før operationen eller om morgenen på operationsdagen. Barnet bør ikke bruge hverken make-up, parfume eller neglelak på operationsdagen. På operationsdagen skal alle genstande fjernes fra munden, og alle former for smykker, udtagelige bøjler, piercinger, øreringe, ringe, armbånd, halskæder, armbåndsure og kontaktlinser skal også tages af.
Før narkosen gennemgår dit barn en lægeundersøgelse. Det sker for at sikre, at dit barn kan klare operationen. Du modtager information om, hvad du skal forvente dig af dagen, og om hvordan dit barn vil have det efter operationen.
Dit barn bliver enten udskrevet på operationsdagen eller dagen efter, afhængigt af hospitalets rutiner. Barnet bliver udskrevet, når det har fået noget at spise og drikke og i øvrigt har det tilstrækkeligt godt. Det er plejepersonalet, der beslutter, hvornår barnet kan tage hjem. Selv i de tilfælde, hvor det kun er den ene forælder eller et medlem af den nære familie eller en ven, der kan være sammen med barnet på hospitalet, er det vigtigt, at der er en voksen, som tager sig af barnet og en anden, som kører, hvis I vælger at køre hjem i egen bil.
• Undgå unødig stress og nervøsitet ved at forberede dit barn grundigt på mandeloperationen. Rolige og velforberedte børn, der har en positiv holdning til forløbet, oplever mindre smerte, håndterer smerter bedre og kommer sig hurtigere. Der er flere ting, som du kan gøre sammen med dit barn for at sikre, at denne oplevelse bliver så positiv som muligt. For eksempel:
• Forklar dit barn, at du vil være til stede under indlæggelsen. Forklar dit barn, at du både er der, når han/hun falder i søvn, og når han/hun vågner igen. Gør det klart, at han/hun sover under hele operationen og først vågner op igen, når det hele er overstået. Gør det klart for dit barn, at han/hun ikke kommer til at være alene på noget tidspunkt. Alle vil forklare, hvad de skal gøre undervejs, for at sikre at forløbet bliver så behageligt som muligt. Spørg dit barn, om der er noget, der bekymrer ham/hende? Personalet kan så forklare mere og vil i det hele taget gøre, hvad de kan, for at berolige dit barn.
• Sørg for at holde din egen nervøsitet i skak. Når man er nervøs som forælder, kan man nemt komme til at overføre nervøsiteten til barnet. Være rolig og tillidsskabende.
• Vær forberedt på, at der kan forekomme ventetid på hospitalet. Medbring noget, som kan hjælpe dig og dit barn til at få tiden til at gå.
• Sørg for at dit barn har sin foretrukne bog med, eller en bamse eller et tæppe - hvad som helst, der kan få dit barn til at føle sig tryg.
• Efter operationen er det en god idé at tale med dit barn om, hvordan det gik på hospitalet, om det var hårdt og, hvis ja, hvorfor? Dit barn kan evt. forklare sig ved at tegne en tegning.
• Ud over den smertestillende medicin er det vigtigt, at dit barn får mere opmærksomhed end normalt. Ved at læse, lege og se TV sammen med barnet, kan man aflede opmærksomheden fra smerterne i halsen.
De fleste hospitaler har ikke et fast program for opfølgende besøg efter operationen. Se venligst fanebladet ”Vigtigt”, hvis der opstår komplikationer. Alle mandeloperationer i Danmark (Region Midt) registreres i en database (Tonsil Databasen). Læs mere om dette under fanebladet ”Mere information” Tonsil Databasen hjælper os til at kvalitetssikre og forbedre behandlingen.
Du vil få to spørgeskemaer tilsendt, det første efter 30 dage og det andet efter 6 måneder. Det spørgeskema, som du modtager 30 dage efter operationen, giver os mulighed for at forstå hvilke komplikationer, du har oplevet efter operationen. Det andet spørgeskema, som du modtager 6 måneder efter operationen, indeholder spørgsmål om ubehag efter halsmandeloperationen, for det har vi også brug for at vide.
Det er meget vigtigt, at vi modtager dine svar, selv hvis du ikke har oplevet nogen form for ubehag. Det er vigtigt, at du besvarer begge spørgeskemaer
Mandlerne sidder langt tilbage i halsen. Med et spejl kan du se dem på hver side af din tunge. De ligner nærmest et par frikadeller. Du kan få betændelse i mandlerne, og så kan du få feber og ondt i halsen. Hvis du tit har betændelse i mandlerne, kan det være nødvendigt at få dem fjernet, så du kan få det bedre.
Det kan også være, at du skal have mandlerne fjernet, fordi de vokser sig så store, at det er svært for dig at trække vejret normalt, når du sover.
Nogle gange behøver lægen ikke fjerne hele mandlen, men kan nøjes med at gøre den lidt mindre.
Du sover under hele operationen og mærker ingenting. Bagefter slipper du for det ubehag, som dine mandler har givet dig.
Operation af mandlerne er sikker, hurtig og nem. Nogle kommer hjem igen samme dag og andre sover på sygehuset en enkelt nat. På hospitalet vil en sygeplejerske bede dig skifte fra dit normale tøj til hospitalstøj. Derefter tager sygeplejersken din temperatur og måler dit blodtryk. Du får lidt salve smurt på et par steder på din hånd eller arm, som vil få huden til at blive følelsesløs; det føles, som om den "sover". Nogle får også noget medicin for bedre at kunne slappe af. Derefter kan det være, du føler dig lidt svimmel og får det lidt underligt. Du får også noget medicin, der gør, at det ikke gør alt for ondt efter operationen. Når forberedelserne er på plads, bliver du bedt om at lægge dig ned på en særlig seng.
Dine forældre er ved dig, når det bliver tid til at gå ind i operationsstuen. Alle i operationsstuen har samme slags tøj på, og de har også specielle hatte på. De ser alle sammen sjove ud. På operationsstuen er der en masse maskiner, skærme, slanger, lys og andet udstyr. Det ligner næsten et rumskib. Lægerne og sygeplejerskerne bruger alt udstyret til at sørge for, at du kan sove trygt, mens de opererer dine mandler, helt uden at du mærker det.
En sygeplejerske eller læge sætter en plastikslange eller "soveslange" i din arm, der hvor du fik salven på tidligere. Gennem den slange kan de give dig sovemedicin og medicin, der holder dig fri for smerter. Nogle gange kan det også være, at du skal indånde "sovegas" gennem en maske. Det er præcis som en rigtig rummaske.
Du sover under hele operationen. Under operationen holder maskinerne øje med, hvad der sker med din krop. Lægerne og sygeplejerskerne holder øje med, hvordan du trækker vejret, og de kontrollerer din hjerterytme, dit blodtryk og hvor meget ilt, der er i dit blod.
Lægen bruger et særligt instrument til at holde din mund helt åben og holde din tunge nede, så de kan komme til at operere dine mandler. Det hele tager kun en times tid, men det lægger du ikke mærke til, for du sover gennem hele operationen.
Efter operationen bliver du flyttet til opvågningsrummet. Her hviler du dig, mens du vågner fra sovemedicinen. Dine forældre venter på dig i opvågningsrummet. Når du begynder at vågne, vil du være træt og måske lidt svimmel på grund af sovemedicinen. Det er også muligt, at halsen føles underlig, og det gør måske endda lidt ondt. Det kan være, at din tunge føles underlig, men det går hurtigt over igen. Nogle gange kan man også have lidt kvalme. Du får medicin, så du får det bedre, og så det gør mindst muligt ondt.
Straks du er helt vågen, må du spise og drikke (is er tit godt!).
Nogle børn kan tage hjem senere samme dag. Hvis du er søvnig, eller lægen af en anden grund synes, det er bedst, kan det være, at du skal sove på hospitalet. Det er for at lægen og sygeplejerskerne kan holde øje med, at du har det godt. En af dine forældre kan blive ved dig på hospitalet.